woensdag 5 oktober 2011

Het is niet meer te vermijden, we gaan nu snel elektrisch rijden

Blog verschenen op de website van NEN in september 2011

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de vooravond van de dag van de duurzaamheid in 2009, op 8 september 2009 dus, gegrepen werd door het positivisme dat op de door Urgenda (actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie) georganiseerde manifestatie in Amersfoort door de hal waarde. Twee grote actiepunten: drijvend wonen op het water van Rotterdam en het project offerteaanvraag elektrische auto’s.
Drijvende huizen
Nu had en heb ik veel interesse voor alles wat met wonen en water te maken heeft (ik mag me gelukkig prijzen te wonen aan de oevers van de Nieuwe Maas) en heb de folders wel drie keer nagelezen of er in stond vanaf wanneer de prachtige drijvende huizen te koop zouden worden aangeboden. Het ging en gaat jammer genoeg nog steeds over een proefproject, maar inmiddels zijn wel drie drijvende bollen te zien in de Rijnhaven in Rotterdam. Dat zal dus best wel goed komen met die drijvende stad, maar ik vrees dat ik er niet meer zal gaan wonen (of ze moeten er ook een senioren-ark tussen leggen natuurlijk).
Elektrische auto’s
Maar dat andere project, dat met die duizenden elektrische auto’s, daar kon wel gelijk voor getekend worden. Er werd je vriendelijk gevraagd om je handtekening maar te zetten en aan te geven hoeveel auto’s en in welke soort je wilde bestellen. Aflevering binnenkort, tenminste als er fabrieken gebouwd werden om de auto’s te maken natuurlijk.
Doel was om een dusdanig grote order te plaatsen dat het commercieel interessant werd voor de autofabrikanten om ook daadwerkelijk te gaan produceren. In 2009 waren er wel elektrische auto’s, maar dit zijn eigenlijk allemaal ‘specials’ van hobbyisten.
Wanneer zouden de drie bestelde auto’s worden afgeleverd?
En toen begon voor Mondial Movers het grote wachten. Wanneer zouden de drie bestelde auto’s worden afgeleverd? Het werd eind 2009 en nog niets gezien. Het werd zelfs eind 2010. Toen was wel duidelijk dat elektrisch transport zou gaan aanslaan, maar er was nog steeds erg weinig leven in de fabrieken die de auto’s zouden moeten gaan maken.
Uiteindelijk is het natuurlijk toch weer goed gekomen. Met heel veel geduw van Urgenda, The New Motion, de invloedrijke mensen daar omheen en de belofte van onze regering om elektrisch rijden nog een poosje te blijven ondersteunen. Op de RAI-tentoonstelling werd voor het eerst ook duidelijk dat alle grote automobielfabrikanten een overstap naar elektrisch rijden aan het maken zijn. Sterker nog, ze willen ineens allemaal de eerste zijn met een goed product.
Elektrisch wagenpark Mondial Movers
Zo hebben we, samen met de overblijvers van de eerste intekening op 8 september 2009, toch nog auto’s kunnen bestellen. Als Mondial Movers hebben we er nog een schepje bovenop gedaan en aan het eind van 2011 rijden we met een elektrische scooter (al in gebruik bij Mondial van der Velde Verhuizingen in Den Haag), een MAN elektrische verhuiswagen (presentatie op 11 oktober 2011), een Renault Kangoo EV (verwachte aflevering half november) en twee Opel Ampera’s (aflevering december?)
We vinden dat leuk, het rijden is fantastisch, de publiciteit kunnen we in deze slechte verhuistijden best gebruiken en bovenal onze CO2-uitstoot krijgt weer een zwieper naar beneden. Er zal weer minder te compenseren zijn aan het eind van het jaar. Vooral de verhuiswagen, die door Mondial Aad de Wit Verhuizingen is aangekocht, zal door z’n inzet in de binnenstad van Amsterdam een bijdrage leveren aan het halen van milieudoelstellingen en we hopen dat er snel meer elektrische vrachtwagens op de weg zullen komen.
ISO 26000
Als we dit soort projecten tot een goed eind kunnen brengen is ISO 2600 leuk, is MVO leuk. Er is niemand die er iets tegen heeft dat we succesvol de overstap maken naar een nieuwe manier van ondernemen in de verhuiswereld. Kijk uit naar de Mondial auto’s met de oproep: Verhuis Elektrisch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten